fbpx

Hur gör man en hemsida?

Välj ett webbhotell

För det första behövs ett ställe där din hemsida lagras, en server. Ska du ha en hemsida till ditt företag behöver du självklart inte en helt egen server, då rekommenderar jag att du köper in dig på ett webbhotell. Priserna varierar men gå inte i fällan att direkt välja det billigaste. Det är värt att ta dig lite tid till att jämföra mellan olika webbhotell. Några saker som kan vara bra att jämföra är: 

  • – Prestanda
  • – Upptid
  • – Om du enkelt kan uppgradera ditt paket, ifall du i framtiden behöver något större paket.
  • – Svarstiden är viktig, alltså att din server svarar snabbt och håller nere laddningstiden av hemsidan.

    Gör lite research om detta och jämför olika webbhotell med varandra och läs recensioner. Har du inte mycket förkunskaper om servrar så välja gärna något webbhotell som har en bra kundservice. Tips, testa att maila dem och utvärdera hur snabba dem är att återkoppla till dig eller varför inte ringa och själv få en känsla över kundservicen.

Köp domän

Det andra du behöver för att göra en hemsida är en domän. Det är det namn du söker på i sökfältet i din webbläsare, exempelvis söker du på johannadavidsson.com så kommer du direkt till min hemsida. Alla hemsidor behöver en domän. För att hitta lediga domäner kan du göra en enkel googling på ”köpa domän” eller gå direkt till Loopia. Det kan vara så att just den domän du vill köpa inte är ledig. Då får du bli kreativ och se om du kan hitta ett annat alternativ till det namn du först tänkt dig. En domän kostar vanligtvis runt 140 till 300 kr per år men detta kan självklart variera. När du ska köpa en domän kommer du få en mängd olika toppdomäner (det som domänen slutar på, .se, .com). Ska du ha en svensk hemsida som enbart vänder sig till den svenska marknaden är det att rekommendera en .se domän. Finns där en möjlighet att du ska använda din sida till flera olika länder kan det vara bra med en .com domän. Mitt tips är att köpa båda om de är lediga för att säkra upp för framtiden. Det finns självklart många fler toppdomäner att välja på och det finns massvis mer du kan läsa på om när det är dags för dig att köpa en domän.
Oftast kan du köpa din domän direkt från din webbhotellsleverantör!

Hur gör man hemsidan?

Du har nu valt en domän och ett webbhotell för din webbplats. Nu återstår det att få till själva hemsidan. Ska du bygga den själv eller ska du ta hjälp av någon? Det finns mängder av olika plattformar som du kan välja att bygga din hemsida genom. Jag använder mig alltid av WordPress då det är en öppen källkod och WordPress är ständigt under utveckling. Hur du än väljer att göra så kom ihåg att din hemsida ofta är den första bild en kund skapar sig av ditt företag. Det är som ett visitkort och du vill alltid göra ett gott första intryck på alla du möter! Har du frågor eller vill ha hjälp med att bygga din hemsida? Oavsett är du alltid välkommen att kontakta mig!

Davidsson Consulting hjälper dig att utveckla ditt företag digitalt!