fbpx

Hur kan man tänka kring SEO kostnad?

SEO arbete varierar och likaså gör SEO kostnaden. Det finns flera olika modeller för hur konsulter väljer att ta betalt för arbetet med SEO. Väljer du att själv arbeta med SEO kostar det ingenting, det man betalar andra för är själva arbetstiden de lägger ner på sökmotoroptimeringen. Arbetet med SEO kan varierar beroende på hur prismodellen ser ut. I detta inlägg kan du läsa om några av de vanligaste prismodellerna för SEO.

Betala för antalet sökord

Att betala för antalet sökord som ska optimeras för och användas på hemsidan är troligtvis den vanligaste prismodellen. Denna prismodell passar små till medelstora företag som har en begränsad hemsida med 5-40 sidor. Priset per sökord varierar beroende på vem det är som blir anlitad till att utföra arbetet. Det vanliga timarvodet för en konsult som sökmotoroptimerar ligger mellan 800-1200kr/timme.

Alla sökord har olika hög konkurrens och det gäller att hitta balansen mellan bra sökvolym och lagom mycket konkurrens. Även om konsulten har ett visst timpris får du ett fast månadspris med denna prismodell. Priset är oftast baserat på antal sökord och hur mycket tid som ska läggas ner varje månad på optimeringen. 

Betala för ranking

En annan prismodell är att betala för de ord som rankar bra exempelvis får en placering 10 eller bättre på Google. Spontant kan detta kännas lockande, betala bara för arbete som i slutändan blir tillräckligt bra rankat. Det betyder inte att din SEO kostnad kommer till att bli lägre. Nackdelarna följer dessvärre med denna prismodell, alla vill få betalt för sitt arbete. Det skulle kunna vara så att de sökord som väljs ut har lägre konkurrens och lägre sökvolym. Vilket enklare ger en bättre placering men kommer nödvändigtvis inte driva någon trafik till hemsidan. Det finns också dessvärre ”fel” sätt att sökmotoroptimera. Det kan ge en bra ranking i början men i längden straffa sig och Google väljer att plocka bort hemsidan från rankingen. 

Betala SEO kostnaden med timpris

Ett timpris kan passa alla typer av företag. Ett stort företag med en stor hemsida blir oftast fakturerad per timme. Det kan vara en bra prismodell för många företag då arbetet med antalet timmar man lägger på sökmotoroptimeringen kan variera mycket mellan månaderna. Har företaget en viss månadsbudget kan konsult och företag komma överens om ett tak för antal fakturerade timmar per månad. Precis som med mycket annat handlar det om en god kommunikation mellan konsult och företag så att båda parter är nöjda med samarbetet.

Behöver du hjälp med att sökmotoroptimera? Kontakta mig idag så kommer vi gemensamt fram till en prismodell som passar ditt företag.