fbpx

Kundresans 6 olika faser

Hur ofta tänker du på dina kunders kundresa? För att veta hur du ska nå ut till dina kunder och med vilket budskap, är det viktigt att veta vart i kundresan de befinner sig. Där kan finns friktion genom kundresan för dina kunder. Genom att utvärdera detta kan man arbeta vidare och minska friktionen för att få dem att enklare konvertera. Så vilka är kundresans 6 olika faser?

Kunder uppmärksammar företaget

Det allra första steget i kundresan är när kunden uppmärksammar företaget. Från att ha varit helt ovetandes om företaget tidigare. Detta kan ske på många olika sätt. Via olika typer av annonsering, sociala medier och sökmotoroptimering för att nämna några. Det är oftast inte bara en kanal som lyckas uppmärksamma ny kunder utan en kombination av olika. Hur arbetar ditt företag idag för att få nya kunder till att uppmärksamma ditt företag?

Informationsfasen

Kunden har nu uppmärksammat ditt företag, är nyfiken är vill ha reda på mer information. I detta fall kan kunden uppmärksammat företaget via mobilen på Google Ads. För en nyfiken kund som vill ha reda på mer kan nästa steg vara att hitta företaget på sociala medier. De kan också börja använda Google mer flitigt och komma in via sökmotoroptimering. 

Kunden tar ett beslut

Kunden har nu hittat ditt företag och kollat runt vad företaget erbjuder, antingen produkter eller tjänster. Det har nu blivit dags till att ta ett beslut om köp ska göras eller ej. För en smärtfri kundresa är det många bitar som ska falla på plats. En grundläggande bit är att ha en hemsida som ser trovärdig ut, laddar snabbt och lever upp till kundens förväntningar. Du vill inte förlora kunder till konkurrenter för att kunden inte upplevde att din hemsida exempelvis laddar tillräckligt snabbt,

Konvertering

Hittills har kunden tagit sig igenom alla steg i kundresan. Företaget, dess utbud och hemsida lever upp till kundens förväntningar. Det har nu blivit dags för konvertering. Konvertering är olika för företag. Har man en e-handel är det såklart ett köp som är en konvertering. För ett byggföretag kan en konvertering handla om en ifylld offert på hemsidan. Andra konverteringar kan också vara anmälan till nyhetsbrev, samtal eller ifyllt kontaktformulär. Det beror på vilken typ av företag man driver. Vad är en konvertering för ditt företag?

Kunden behöver service

Kunden har nu konverterat men behöver på något sätt komma i kontakt med företaget. Det kan behövas förtydligande av den offert kunden fått eller så vill kunden göra en retur för den produkt som köpts. Kundresan tar inte slut efter att konverteringen är gjord. Att se över kundresan handlar om att leva upp till kundens förväntningar genom hela processen. Även där som kunden kanske är lite missnöjd. Sätt kunden i fokus och arbeta efter att göra denne nöjd. Allt detta är viktigt för att nå till sista steget. Hur arbetar ditt företag med kundservice?

Återkommande kunder och lojalitet

Detta är en ytterst viktig punkt och något som många företag glömmer av. Istället för att hela tiden leta efter nya kunder kan man stanna ett slag och fundera på hur man får återkommande kunder. Man vill såklart att alla kunder ska vara så nöjda att företaget blir det självklara valet för kunden även i framtiden. Det krävs mycket tid och pengar för att nå ut till nya kunder. Kan man då arbeta efter att behålla de kunder man tidigare haft då har företaget kommit en bra bit på vägen. Att få lojala kunder handlar om att de är så pass nöjda och en nöjd kund kommer sprida det vidare med andra. Det är viktigt att komma ihåg att en missnöjd kund även denna kommer sprida det med andra. Hur vill du att dina kunder ska prata om ditt företag?

Hur arbetar ditt företag med kundresan idag?
Behöver du hjälp med något av stegen är du välkommen att höra av dig!