fbpx

A/B testa hemsida

Kör ett a/b test innan du gör förändringar på hemsidan. Vad eller vem är det som bestämmer hur en hemsida ska se ut? Oftast är det den som bygger hemsidan, designer eller ägaren till ett företag. Betyder detta verkligen att hemsidans utseende stämmer överens med hur kunden vill att den ska se ut? Troligtvis inte. Självklart måste man bygga upp en hemsida och då är det svårt att veta hur kunden vill ha den. Men innan man börjar ändra om på den befintliga designen kan det vara bra att a/b testa vilket kunden tycker om mest!

Vad är ett a/b test?

Ett a/b test är när man testar två olika varianter mot varandra för att se vilken variant som presterar bäst. Testet kan exempelvis vara att se om en köpknapp som är grå eller grön konverterar bäst. Alltså gör man köpknappen grå i a-testet och grön i b-testet. Därefter får man analysera det resultat och se om kunderna var mest benägna att konvertera med grå eller grön köpknapp. Såhär kan man arbeta när man ska fatta beslut på sin hemsida. Istället för att företaget bestämmer hur det ska se ut kan man testa sig fram. På detta sätt får kunden en mer betydande roll och företaget lär sig med tiden vad som fungerar och inte.

Att a/b testa rekommenderas verkligen om man har en hemsida som driver mycket trafik. Det kan vara svårt att få till ett rättvist resultat på sin a/b testning om man bara driver ett fåtal besökare till hemsidan.

Hur gör man testet?

Om där finns något som du vill testa på din hemsida så kan du koppla ihop din hemsida med Google Optimize. Detta är Googles kostnadsfria verktyg för a/b testning. Det finns flera guider som du kan följa för att få Google Optimize kopplat till din hemsida. När väl allt är kopplat på rätt sätt är det bara till att börja göra dina a/b tester. Försök att göra nån liten ändring i varje test så att det blir enklare att analysera vad som fungerar och inte. Ta till vara på de resultat som du får från dina a/b tester. Dra lärdomar och hitta nya saker som du kan utveckla på hemsidan!

 

Boka konsultation för att prata mer om hur ditt företag kan använda sig av a/b testning.