fbpx

Vad är SEO?

SEO är en förkortning för Search engine optimazation som betyder sökmotoroptimering på svenska. Men vad är det SEO gör? I detta fall kommer jag prata om Google som sökmotor men det finns självklart fler så som Bing, Yahoo mm och Google står för ca 97% av alla de sök som görs i Sverige. 

Hur arbetar man med SEO?

SEO är något man arbetar med på sin hemsida, vi låtsas att vi är ett företag som säljer produkter för hundar. Vi vill nu komma igång med SEO på vår e-handel. Det man vill är att när en kund Googlar på ex hundkoppel vill vi att Google ska tycka att vår sida matchar sökningen hundkoppel. När Google tycker att en hemsida matchar sökningen som gjorts, får den hemsidan synas på första sidan på Google. När vi pratar placering på Google så är det de organiska placeringarna och inte de betalda. De betalda som det står ”Ad” eller ”Annons” framför är betald annonsering via Google Ads.

Först måste vi göra en analys och ta fram rätt sökord som vi ska optimera vår hemsida för. Det är viktigt att kolla efter sökvolymer, det finns ingen poäng att synas på sökord som ingen söker efter. Man använder sedan dessa sökord på hemsidan och optimerar för att öka synligheten på de sökord på Google. Viktigt att komma ihåg är att sökmotoroptimering är ett pågående arbete som oftast tar några månader innan resultaten börjar visas.

Varför sökmotoroptimera?

Men varför är det så himla bra som alla påstår? Jo för du kan optimera alla dina sidor på hemsidan för olika sökord. Detta är en bra möjlighet till att driva mer relevant trafik till hemsidan till ingen kostnad alls, förutom den tid du lägger på arbetet med sökmotoroptimeringen. När någon söker efter hundkoppel så är det troligt att denna person är i behov av att köpa ett nytt och vi vill då synas i detta sökresultat. Här finns möjligheten till att få sålt våra produkter.

Har du tänkt att du vill satsa på Google Ads, alltså betald trafik från Google då kan du med en väl sökmotoroptimerad hemsida sänka dina kostnader för sökannonsering.

Jag brinner för sökmotoroptimering! 
Behöver du hjälp eller rådgivning är du varmt välkommen att kontakt mig!