fbpx

Starta eget företag som student

Det finns bra och mindre bra tider att starta företag men att starta eget företag som student rekommenderar jag varmt. Det finns många fördelar med att starta eget företag under studietiden. Men där finns vissa saker som man bör hålla reda på också för att få en bra start på företaget!

Eget företag under studietiden

Om man har planer på att i framtiden starta sitt egna företag går det bra att testa detta under sin studietid. Att starta företag kan verka avskräckande eftersom man inte vet hur det kommer till att gå. En osäkerhet till om företaget någonsin kommer flyga eller inte. I vilket fall är det alltid en startsträcka innan man är igång med sitt företag. När man studerar har man tryggheten med att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Denna trygghet gör att man inte är beroende av företagets intäkter från start.

Under studietiden kan du bygga upp dina kunskaper inom företagande. Kanske går du en praktiskt utbildning där dina kunskaper från skolan direkt kan omvandlas till tjänster du säljer i företaget. 

Bra att tänka på

Om du nu är intresserad av att starta eget företag som student är där något som du måste ta hänsyn till. Med CSN som studiestöd behöver man ha koll på fribeloppet. Detta fribelopp är den summan pengar som man får lov att tjäna under studieåret. Under 2020 har fribeloppet varit slopat pga Covid-19 och kommer eventuellt fortsätta att slopas fram till juni 2021 enligt regeringen. Det är något att tänka på när intäkterna väl börjar rulla in i ditt företag!

Utmana dina studier till en ny nivå

Under min studietid har jag alltid haft som mål att bli egenföretagare. Min andra termin startade jag min konsultverksamhet inom digital affärsutveckling. Detta gjorde jag ett år innan min examen. När man studerar på yrkeshögskola som jag gjort har jag många gånger kommit hem och känt att jag är redo att jobba med mina nya kunskaper. De lektioner jag haft har varit så nära förankrade med verkligheten. Varför vänta tills efter examen med att börja använda dina färska kunskaper? Det finns säkert många människor där ute som behöver din kompetens! Genom att vänta tills efter examen finns risken att du glömt bort lite av det du lärt dig.

Under mina lektioner i skolan har jag alltid funderat på hur jag kan utveckla det till mitt egna. Jag har tagit in kunskap, processat den och sedan försökt omvandla det in till något som är mitt egna. Något som jag själv kan livnära mig på. Har du redan en plan med dina studier kommer du också ta till vara på skoltiden mycket mer! 

Tro på dig själv och våga ta chansen under din studietid!

Vill du ha rådgivning kring hur du som student kan starta eget företag?