fbpx

Vad är Google Analytics?

Många företagare som har en hemsida har troligtvis hört talas om Google Analytics. Det är ett gratis verktyg där vi kan få en förståelse över hur kunder använder sig av vår hemsida. Det är ett relativt avancerat verktyg som kan krävas en del förkunskaper. I detta verktyg får man tillgång till en mängd data som är kopplat till ens egna hemsida. 

Varför Google Analytics är bra

Med detta verktyg får du tillgång till en mängd data, i bästa fall får du en bättre förståelse för dina kunder men också över din hemsida. Genom att analysera den data du får in i verktyget får du ökad förståelse för hur kunder interagerar med din hemsida. Kanske motsvarar inte sidan dina kunders förväntningar och därför lämnar dem sidan direkt. Är det så att en av sidorna på din hemsida har en hög avvisningsfrekvens så kan du med denna insikt också ta åtgärder. Detta är bara en av parametrarna du kan kolla efter i ditt konto. Andra parametrar kan också vara:

– Antalet besökare
– Antalet unika besökare
– Vilka landningssidor besökarna kom till
– Geografiskt, vart besökarna befinner sig
– Hur besökaren kom in hemsidan
– Vilken enhet som används ex mobil eller dator

Detta är en bråkdel av den information som man kan få reda på med hjälp av Google Analytics. Man kan också sätta upp anpassade målmätningar som passar ens egna företag. En sådan målmätning skulle kunna vara ett köp för en e-handel och en offertförfrågan för ett byggföretag. 

Kom igång med att spåra trafik

Det är helt gratis att ta del av Googles verktyg. Det som behövs är ett Googlekonto och en hemsida för att komma igång. Steg ett är att registrera dig, du kommer då få ett script (kod) som du sedan får lägga in i HTML koden på din hemsida. Detta kan vara ett knepigt steg och kräva lite förkunskaper för att få det på plats. Känner du dig osäker rekommenderar jag att du tar hjälp med detta. Du vill inte gå in och ändra i koden och råka skada din hemsida. Det finns en mängd olika guider på Youtube som visar hur du gör för att få scriptet (koden) på plats på din hemsida. 

När allt väl är på plats då kommer verktyget börja samla in data från din hemsida. Det viktiga är att analysera den data som du får men särskilt viktigt är det att dra slutsatser. Genom att läsa av och kunna dra slutsatser på den data du har kan du optimera din hemsida och göra den ännu bättre! 

Jag är utbildad i Google Analytics och hjälper dig med uppsättning och analys!