fbpx

Vad är Google Search Console?

Google erbjuder flera bra gratisverktyg och Google Search Console är en av dem. Detta verktyg är ett måste för alla som arbetar eller kommer till att arbeta med sökmotoroptimering på sin hemsida. Här kan man se hur rankingutvecklingen går, hur mycket exponeringar man har, vilka sökord Google ser att man använder och klickfrekvens. 

Såhär fungerar Google Search Console

Det första man behöver göra är att fylla i vilken hemsida det är man vill spåra. När du fyllt i den domän eller URL som du vill spåra behöver du verifiera att det är du som äger eller har rättigheter till denna hemsida. Följ instruktionerna du här. När verifieringen är klar kommer du få tillgång till verktyget.

Eftersom Google är den största sökmotor som används i Sverige är det bra att aktivt arbeta med att förbättra sin hemsida så att Google tycker om den. Google kommer crawla (skanna) hemsidan och finns där några upptäckta fel kommer detta synas i Google Search Console. Det är en allmän hälsokontroll av hemsidan som blir betydligt mer lättöverskådlig med detta verktyg. 

Det finns en hel del annan information att ta till sig. Under performance finns statistik så som de sökord som hemsidan syns på. De sökord man aktivt börjat arbeta med på sin hemsida kommer till att synas i verktyget. Kom ihåg att sökmotoroptimering tar tid, det är Google som ska crawla hemsidan och därför kan det ta ett tag innan nya sökord syns inne i Search Console. 

När sökorden syns inne i verktygen får vi upp en del alternativ där vi kan se hur mycket sökordet blivit exponerat, hur många klick det fått och dess ranking. Den information man hittar i verktyget är hämtad från Googles sökresultat.

Marknadsföraren tipsar

Jag vill ge dig ett konkret tips som du kan ha stor användning av för att öka trafiken till din hemsida. Du har nu Search Console på plats och har fått information om sökord i verktyget. Välj först ett sökord du fokuserar på och kolla dess ranking. Du kan utgå från det sökord som har bäst ranking i din lista. Har sökordet fått mycket exponeringar men väldigt lång CTR (klickfrekvens) så är det detta sökord du nu ska lägga ditt fokus på. 

För att summera det jag hittills förklarat så handlar det om att hitta ord som rankar bra men som folk helt enkelt inte klickar på. Din hemsida har tagit bra placeringar genom sökmotoroptimering men sedan klickar ingen sig vidare från Google till din hemsida. Det är detta vi vill optimera och göra ännu bättre. 

Tillbaka till sökordet, kolla vilken URL det sökord som rankar bra har. Därefter loggar du in i admin-panelen för din hemsida och går till den sida du vill optimera. Nu är det alltså dags att titta på hur din rubrik och metabeskrivning ser ut. Gör dem mer klickvänlig för att få människor att vilja klicka sig in på din hemsida från Google. 

Öka trafiken till din hemsida med hjälp av analys och optimering!